YSM UNG

Vad är YSM UNG?

I YSM UNG får du stöd och hjälp att hitta vilket yrke du vill satsa på. För att veta att du satsar på rätt jobb kommer du att lära dig mer om jobb inom olika branscher, till exempel:

  • Hur en vanlig dag på jobbet kan se ut
  • Vad som krävs för att få jobbet
  • Vad man kan tjäna i lön
  • Om det är lätt eller svårt att få jobb inom yrket

Många bra jobb kräver att man går en utbildning. I YSM UNG får du veta mer om hur det är att plugga vidare, till exempel:

  • Om olika utbildningsformer och hur en vanlig dag på utbildningen kan se ut
  • Hur man söker till utbildningen och vilka antagningskrav det är
  • Hur man kan försörja sig under tiden man pluggar
  • Information om högskoleprovet

Studiebesök

Du kommer att få möjlighet att göra studiebesök på både olika arbetsplatser och olika utbildningar.

Du gör din egen plan för hur du ska få det jobb som du vill ha

När du har gått klart YSM UNG är målet att du ska gjort två konkreta studie-/ yrkesval. Du ska också ha gjort en egen planering där du beskriver vilka olika steg du behöver ta för att nå ditt mål.

För vem är YSM UNG?

Du ska ha fyllt 16 men inte 25 år, vara arbetssökande och delta i jobbgarantin för ungdomar hos Arbetsförmedlingen.

Jag tror att YSM UNG är något för mig. Hur gör jag?

Om du deltar i jobbgarantin för ungdomar och tror att YSM UNG skulle vara något för dig så kan du kontakta Arbetsförmedlingen och fråga om YSM UNG finns där du bor och om det är möjligt för dig att få börja.

ALEA har gett mig mycket hjälp och de har jätteduktiga lärare. Jag har sett skillnad på andra elever i min klass som också fått hjälp av ALEA. Det är en jättebra skola! Många elever pratar om ALEA och hur mycket hjälp de har fått.
– Yrkessvenska Del B

Jag vill tacka mina lärare för att de har lärt mig nya och himla bra ord i Yrkessvenska på ALEA. Det var en bra period och jag är tacksam att de uppmuntrar mig att fortsätta nå mina mål för ett bra liv i Sverige.
– Yrkessvenska Del A

Vi jobbar för att våra elever och deltagare ska ha ett jobb som motsvarar alla de erfarenheter och kunskaper som de bär med sig. Att vi har roligt på jobbet är en förutsättning för att locka fram det bästa hos oss själva och våra elever och deltagare.
– Rasmus Rossi, VD

ALEA är världens bästa arbetsplats! Man får respekt, förtroende och uppskattning från ledningen och arbetskamraterna. På ALEA känner man sig välkommen oavsett ålder och kulturell bakgrund. Vi jobbar som ett lag för att kunna hjälpa deltagarna på bästa sätt.
–  Ghaith Alobaidi, Utbildare

Personalen hos ALEA är mycket snälla och omtänksamma. De har också mycket erfarenhet. Jag tänker att de jobbar ihop som en kedja!
– SFI

Kontakta oss

Translate »